Миньорите, които копаят различни криптовалути, се ориентират все повече към

...
 Миньорите, които копаят различни криптовалути, се ориентират все повече към
Коментари Харесай

Криптокопачите се насочват към Норвегия и Швеция заради евтината енергия

 Миньорите, които копаят разнообразни криптовалути, се ориентират от ден на ден към Норвегия и Швеция, с цел да се възползват от евтината хидроелектрическа сила и ниските температури, с цел да зареждат и надлежно охлаждат сървърите си, оповестява Ройтерс.
Исландия е най-популярното място в Европа за миньорите на цифрови валути като биткойн и етер. Но при цени от надлежно 6,6 евроцента и 7,1 цента на киловатчас, потребителските цени на електрическата енергия в Швеция и Норвегия са по-ниски от 8-те цента в Исландия. Освен това и в двете скандинавски страни цените на силата са много под междинните в Европа от 11 цента на киловатчас.

Нарастващият интерес от страна на миньорите е добра вест за пазарните водачи в енергийния бранш в двете страни – шведската Vattenfall и норвежката Statkraft. Осигуряването на сила за миньорите е дребна част от настоящия им бизнес, само че и двете държавни компании обявиха, че виждат опция за в допълнение развиване, защото копачите на криптовалути употребяват хиляди сървъри едновременно, с цел да получат нужната им изчислителна мощност. 

Копачите на биткойн ще употребяват към 130 терават часа сила през тази година, съответстваща на потреблението на Аржентина или упования размер сила, която ще е нужна на всички електрически коли в света доникъде на 2020 година според  Morgan Stanley.

„ На нас ни е належащо място, на което да можем да си осигурим, колкото се може повече сила “, сподели Оливие Руси Нютън, шеф и съосновател на канадската група HIVE Blockchain Technologies, която стартира да добива етер в Швеция през януари.

Компанията съобщи, че уголемява енергийния си потенциал за криптодобива в Швеция до 17,4 мегавата, като разполага със средства за нарастване до 26,8 мегавата до септември. Миналия месец HIVE Blockchain Technologies се съгласи да купи центъра за данни Kolos Norway AS за 9,9 млн. евро за разширение на минната си активност.

През март щатската компания Bitfury отвори в Норвегия нов център за копаене на криптовалути на стойност 35 млн. $. Дружеството ще купува 350 гигаватчаса чиста сила от локалния снабдител на възобновима сила Helgeland Kraft.

„ Много биткойн миньори оглеждат региона, в това число китайци, заради изобилието от водна сила “, разяснява Бил Тай, член на борда на шефовете на  Bitfury.

Китайската компания Bitmain, най-големият миньор в света, който неотдавна сътвори свое звено в Швейцария, в този момент е в изследване на капацитета на Швеция и Норвегия, оповестиха двама източници от пазара, представени от Ройтерс.

В Китай се намира 70% от минната промишленост на криптовалутите, само че поради проблемите със замърсяването на въздуха, бизнесът се оглежда за нови благоприятни условия.

„ Много миньори желаят да пренасочат активността си към Норвегия и това включва Bitmain и други китайски компании “, сподели Марк Колинс, основен изпълнителен шеф на CBH Consulting AG.

Според Алекс де Врийс, блокчейн експерт в PwC, в случай че потреблението на сила продължава със същите темпове, това може да е опция за нов бизнес за енергийните компании в кратковременен проект, само че в дълготрайна вероятност миньорите би трябвало да намерят метод да станат по-ефективни във връзка с потреблението на електрическа сила.

Всичко за криптовалутите четете тук
По публикацията работиха: Магдалена Иванова, редактор Виктория Тошкова
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР